Ajuntament d'Eslida

Recorregut

El casc antic de la població està format per carrers estrets, adaptats a l’orografia del terreny, clar exemple del seu passat àrab, inclòs algunes portes presenten arcs de mig punt, oferint així un aspecte de vila mitjeval. A més els carrers estàn plens de flors i Calle de Eslidaplantes que engalanen el seu aspecte.

Calle de EslidaEl nom d’alguns carrers té el seu origen en oficis que antigament eren desenvolupats en el municipi o a personatges il·lustres que en el seu dia visqueren en la vila, com el Carrer del Duc de Medinaceli.

Encara hui es poden apreciar les portes de l’antiga muralla, que encara conserven els seus noms, aquestos son el Portal Vell, el Portal Nou, Teixidors i Verge dels Dolors. El carrer de Baix marca el límit del casc antic.

En la plaça de l'Ajuntament podem vore l'Ajuntament, inaugurat en 1868. Si caminem uns pocs metres fins la plaça de l’església allí trobarem l’església d'Eslida, dedicada al Salvador, al igual que la capella del mateix nom ubicada en el recinte del Castell. Està format per dos naus laterals i una central amb capitells d’estil corinti. És d’estil barroc, sent la seva decoració i ornamentació d’estil rococó. Fou construïda a partir de l’any 1429, a petició del Bisbe de Sogorb a la Santa Seu. El seu emplaçament no coincideix, com en la majoria dels llocs, amb l'antic emplaçament de la mesquita.

Detalle del cristo de la IglesiaLa mesquita havia d'estar situada en la casa adjunta, doncs existeixen documents que proven que es varen celebrar aljames en el pòrtic de la mesquita fins el 1500. També existeixen testimonis de que a principis del s.XX hi havia un hospital per a pobres amb arcades en les porxades en aquest emplaçament.

La casa de la cultura ocupa el antic emplaçament del col·legi dels xiquets, que es va traslladar cap l’any 1921 a un nou emplaçament en una part mes baixa del poble. Aleshores va servir per a la banda de musica per a realitzar assajos, concerts... l’edifici actual fou reformat en 1986, consta de tres pisos. El primer s’utilitzà com a bar, i els altres dos son utilitzats ocasionalment per diverses associacions del municipi.

El llavador fou construït després de descobrir una font en el s. XIX. Fou inaugurat en 1899. era utilitzat per la gent per llavar la roba, els plats... i per a agafar aigua per a beure, donat que en les cases no hi havia aigua corrent. El teulat era de fusta a dos aigües, però en 1996 l’ajuntament el va canviar i el va fer amb petites bovedes corbes. Posteriorment fou restaurat per joves de l'Escola d'Oficis. Antigament al costat del rentador hi havia una gran bassa, que fou tapada i es va construir un parc amb gronxadors.

Fotografía de la casa de la culturaEl calvari, és una ermita dedicada al Santíssim Crist del Calvari. Es troba junt al municipi. Fou construïda a principis del s.XVIII, més concretament el 24 de febrer de 1704. Junt a ella es troba un aljub on es custodia un retaule ceràmic de la Verge de la Cova Santa.

El castell està situat a 442 m d’altitud sobre el municipi. En la carretera CV-219 entre Chovar y Eslida. Construit durant la dominació musulmana, fou centre de relativa importancia en la zona de llevant musulmà. Va contar amb torre auxiliar exterior, pont llevadís, aljubs, dependencies i torre de l’homenatge. És de tipus montà. Avui en dia es pot apreciar la seva planta poligonal irregular i la torre de l’homenatge de planta triangular. Es troba en ruïnes.

En els voltants d'Eslida podem visitar:

  • L’arc de la rambla, d’època romana, és un aqüeducte situat sobre el riu Anna, amb arcs de mig punt rebaixats.
  • El moli de l’aire, són les restes d’un antic moli de cereals.
  • Els corrals, és un conjunt d’antigues alqueries, situades en front del municipi, al altre costat del riu.
  • El moli de Pitarch, es troba junt a la Font dels Bassons. És un petit moli d’una sola roda, devia tindre dos altures, una sola porta i petites finestres.
Dl Dm Dx Dj Dv Ds Dg
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 

Formulari de cerca

Portal desenrotllat amb Drupal